Virtuelni hor osvojio YouTube

Američki kompozitor i dirigent, Erik Vitejker, formirao je virtuelni hor od skoro 250 video odlomaka poslatih na YouTube, koji izvodi njegovu kompoziciju „Lux Aurumque“ (Svetlost i zlato) i odgovarajući kolažni video posle desetomesečnih priprema u ponedeljak je stigao na YouTube.

Delo je nastalo na osnovu istoimene pesme Edvarda Eša koju je na latinski preveo Čarls Entoni Silvestri. Na ideju da napravi virtuelni hor Vitejker je došao u maju 2009. Za svega tri meseca prvi upola manji virtuelni hor snimio je njegovo delo Sleep. Odmah potom, sredinom jula započeo je rad na drugom, duplo većem horu.

Vitejker je za okupljanje pevača i audiciju iskoristio svoj online dnevnik, stranu na Facebooku i YouTube. Zainteresovani su početkom oktobra dobili dirigentski snimak i partiture na osnovu kojih su snimali svoje deonice. Svi snimci su zatim pažljivo pregledani i zvučni delovi su precizno ukomponovani u celinu kako bi se dobio hor koji zvuči izuzetno profesionalno. Na 243 snimka su glasovi 185 pevača iz 12 zemalja – Austrije, Argentine, Kanade, Nemačke, Irske, Novog Zelanda, Filipina, Singapura, Španije, Švedske, Velike Britanije i SAD.

Sam video osmišljen je kao trodimenzionalni skup snimaka u horskom poretku, na kojima se vide izvođači koji pevaju u svojim sobama, dok je Vitejker izdvojen ispred na položaju dirigenta. Kako se projekat odvijao opisano je detaljnije ovde.

Nešto slično ranije nije viđeno. Najsličniji snimak moglo bi biti delo Thru-You izraelskog muzičara Kutimana koje je nastalo uklapanjem nepovezanih video snimaka na kojima učesnici sviraju bez ikakvog prethodnog plana i kompozicije. Jednako zanimljiv je i kolažni snimak pevanja jedne četvorogodišnje devojčice, pogotovo kad prođu prve 42 sekunde.

[youtube D7o7BrlbaDs nolink]

via B92 – Tehnopolis – Vesti – Virtuelni hor osvojio YouTube.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti