U Kini prodato samo pet iPhone uređaja

Kineski operator mobilne telefonije, kompanija China Unicom, prodao je svega pet primeraka Appleovog telefona iPhone u dve nedelje od otvaranja velike mrežne prodavnice, što je najnoviji znak da ovaj aparat ima problema u Kini, jer je preskup i nema Wi-Fi.

U zvaničnoj prodavnici za iPhone na adresi Taobao.com, najvećoj kineskoj web lokaciji za e-trgovinu, koja liči na eBay, prodata su svega dva 8-gigabajtna i tri 16-gigabajtna iPhonea. Prodavnica je počela da radi sredinom novembra, nekoliko nedelja pošto je China Unicom zvanično počeo da nudi prve modele iPhonea u Kini. China Unicom prodaje Appleove telefone i preko sopstvene web lokacije, ali na njoj nema podataka o prodaji.

Telefoni serije iPhone koje prodaje China Unicom nadmeću se sa onima koji su u zemlju stigli iz inostranstva i koje su korisnici kupili mnogo pre nego što su stigli zvanični primerci. Telefoni kupljeni van Kine imaju Wi-Fi, dok ga ovi koje prodaje China Unicom nemaju, jer to ne dopušta lokalna regulativa. Zvanični telefoni su pored toga i znatno skuplji od onih kupljenih drugde. Model iPhone 3GS sa 32 GB bez ugovora u Kini košta 7000 juana (oko 1000 dolara) a u obližnjem Honkongu 800 dolara.

Spora prodaja preko Mreže poklapa se sa ranije uočenim signalima da zvanični iPhone neće biti popularan u Kini. China Unicom je navodno prodao svega 5000 primeraka Appleovog telefona u prvih par dana po predstavljanju, što je neuporedivo manje od preko 60.000 porudžbina koliko je južnokorejski operator KT primio pre nego što je prošle nedelje započeo prodaju u toj zemlji.

Drugi razlog zbog kojeg iPhone Kinezima nije prihvatljiv jeste to što teško mogu da koriste App Store. U Kini su kreditne kartice uobičajena stvar, ali njihovi vlasnici ih retko koriste za male kupovine pomoću mobilnog telefona. Pored toga, mali broj mladih na koje cilja App Store ima kreditne kartice. Mnogi Kinezi plaćaju preko mobilnih telefona ali to čine kroz pripejd kartice koje im prodaju lokalni operatori. App Store će morati da ponudi dodatne opcije plaćanja i više lokalizovanih sadržaja ukoliko želi da privuče više korisnika u Kini.

via B92 – Tehnopolis – Vesti – U Kini prodato samo pet iPhone uređaja.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti