Probijena DRM zaštita Kindle čitača

Kako javlja The Register, izraelski i američki hakeri tvrde da su probili zaštitu od kopiranja ugrađenu u Amazonov Kindle softver za PC računare.

Izvor: Personal magazin

Amazonova Kindle aplikacija omogućava čitanje elektronskih knjiga u zaštićenom formatu i njihovo korišćenje na drugim uređajima. Hakovanje je započelo kao otvoreno takmičenje na forumu u kom su učesnici pokušavali da pronađu način da elektronske knjige, objavljene u Amazonovom formatu, prikažu na drugim čitačima. Nakon osam dana, korisnik pod nadimkom Labba imao je funkcionalni program koji rešava navedeni problem.

Ovaj događaj je poslednji u nizu pokazatelja besmislenosti sistema za digitalno upravljanje pravima (DRM), koji često opterećuju legitimne korisnike više nego što sprečavaju nelegalno kopiranje. Nedavno je Apple ugradio sličan sistem u svoju iTunes muzičku prodavnicu, koji je ograničavao korisnike u najjednostavnijim radnjama, poput kopiranja pesama na lične računare. Sistem je vrlo brzo probijen, te je time završen drakonski režim koji je Apple ironično nazivao Fairplay.

via B92 – Tehnopolis – Vesti – Probijena DRM zaštita Kindle čitača.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti