Prikazan 3D uređaj za unos podataka

Kompanija Cambridge Consultants saopštila je da su njeni istraživači razvili uređaj za unos podataka, nalik mišu, koji korisnicima daje trodimenzionalnu kontrolu.

Uređaj se zove Suma, što je skraćeno od satsuma, japanske reči za mandarine. Cambridge Consultants trenutno razvija nekoliko verzija uređaja Suma koji će biti prikazani na sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES) što se u januaru iduće godine održava u Las Vegasu.

Predstavnici kompanije nisu otkili tehničke specifikacije novog uređaja, zbog toga što je u toku podnošenje prijave za njegovo patentiranje, ali su obećali da će uskoro objaviti više detalja.

Unutar mekanog, „penastog“ kućišta uređaja nalaze se svetlosni aktivatori koji okružuju jezgro senzora. Kada korisnik stisne Sumu, aktivatori registruju pritisak i promene pokreta. Ti signali se zatim obrađuju pomoću softvera unutar Sume koji prilagođava uređaj.

Razlika između Sume i, primera radi, kontrolera za Nintendovu konzolu Wii je u tome što kontroleri koji registruju pokrete omogućavaju korisnicima da pomeraju objekte, ali ne i da manipulišu njihovim oblicima, što otvara mogućnosti za upotrebu u novim vrstama aplikacija. Moguće je da se u isto vreme manipuliše tačkom gledišta korisnika i objekta koji korisnik posmatra, što nije izvodljivo sa današnjim kontrolerima. Istraživači su u Sumu ugradili i merač ubrzanja, koji pruža veću kontrolu pokreta.

Iako će softver za Sumu razvijati neka druga kompanija, istraživači su radi prikaza mogućnosti uređaja razvili jednu veoma privlačnu igru sa lopticom, namenjenu računarima sa Linuxom. Ta igra će biti deo demonstracije uređaja na CES-u, a predstavnici kompanije Cambridge Consultants su izjavili da se nadaju da će Suma privući pažnju proizvođača periferijskih uređaja.

Jedan verzija Sume poseduje USB kabl preko koga se i napaja. Da bi se Suma koristila, za uređaje poput igračkih sistema i računara biće potrebni novi upravljački programi, mada i sadašnja verzije tih programa prepoznaju Sumu kao standardan periferijski uređaj. Predstavnici kompanije su izjavili da je razvijena i jeftinija verzija Sume, manje osetljiva na pritisak, ali i jeftinija za proizvodnju.

via B92 – Tehnopolis – Vesti – Prikazan 3D uređaj za unos podataka.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti