Novi srpski kandidat za Oskara

Srpski kandidat za Oskara za najbolji strani film biće “Sveti Georgije ubiva aždahu”, a ne “Tamo i ovde” i to iz proceduralnih razloga, zaključio je Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) iz Beograda.

Predsednik Predsedništva AFUN-a Mirko Beoković izjavio je Tanjugu da je Stručni odbor održao sastanak da bi razmotrio pismo izvršnog direktora Američke filmske akademije Brusa Dejvisa sa pojašnjenjima procedure.

Beoković je rekao da je AFUN tražio to pojašnjenje nakon što su se u našoj javnosti pojavile primedbe da se u prvobitnom izabranom filmu “Tamo i ovde” dobrim delom govori na engleskom jeziku.

Stručni odbor je prošle nedelje objavio da je taj film izabran za srpskog kandidata za nagradu Oskar pošto se za njega od 11 članova Odbora tajnim glasanjem opredelilo šest, dok je pet glasova pripalo filmu “Sveti Georgije ubiva aždahu”.

“Sada je suština da prvoplasirani film, na osnovu dopunskog tumačenja Američke akademije, ne ispunjava formalni uslov. To dakle diskvalifikuje njegovu kandidaturu. Mi ne osporavamo kvalitet, ali zbog procedure, drugoplasirani film postaje naš kandidat za Oskara”, precizirao je Beoković.

On je dodao da su članovi AFUN-a smatrali da poreklo filma više određuju autorska i producentska ekipa, a ne jezik na kojem se u filmu govori, ali da su ipak zatražili tumačenje od Američke akademije kao organizatora dodele Oskara za više kategorija, pa i za strani film.

U Dejvisovom pismu, kako je rekao Beoković, stoji da filmovi u kojima je više od polovine dijaloga na engleskom jeziku ne mogu da konkurišu za nagradu u toj kategoriji.

Dejvis je precizirao da je naziv te kategorije “film na stranom jeziku”. On je dodao da, ukoliko “Tamo i ovde” bude imao bioskopsko prikazivanje u Americi, njegovi autori i glumci mogu konkurisati za Oskara u svojim kategorijama.

“Na osnovu detalja iz pisma AFUN-a, nama izgleda da bi samo film koji ste opisali kao drugoplasirani mogao da se kandiduje za Oskara u kategoriji stranog filma”, napisao je Dejvis.

Beoković je dodao da AFUN uvažava autorske ekipe oba filma i da nikome ne bi koristilo da se diže tenzija u vezi sa ovakvim razvojem situacije.

via B92 – Kultura – Najnovije vesti – Novi srpski kandidat za Oskara.

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti