Nobelova nagrada za internet

Urednik italijanskog izdanja magazina Wired, Rikardo Luna, nominovao je internet za Nobelovu nagradu za mir. U obrazloženju predloga, navodi se da nominuje internet zbog doprinosa dijalogu i postizanju konsenzusa u komunikaciji.

“Internet može da se nazove prvim oružjem masovne konstrukcije, kojim možemo da iskorenimo mržnju i konflikte, a da propagiramo mir i demokratiju”, izjavio je Rikardo Luna u obrazloženju nominacije.

Njegova inicijativa naišla je na široku podršku, među kojima je i dobitnica Nobelove nagrade za mir iz 2003.godine, iranska aktivistkinja za ljudska prava Širil Ebadi.

Magazin Wired je najavio da će intezivno voditi kampanju za svoj predlog u septembru. Još uvek nije poznato ko bi primio ovu nagradu u slučaju da Nobelovu nagradu za mir osvoji internet. Nagađa se da bi to mogao da bude Vinton Grej Sarf, koga nazivaju i „ocem interneta“.

I pored velike podrške za nominicaju interneta za Nobelovu nagradu za mir, mnogi smatraju da su male šanse da se to i ostvari, naročito nakon prošlogodišnje, pomalo kontroverzne, odluke da se Nobelova nagrada za mir dodeli američkom predsedniku Baraku Obami, zbog čega se očekuje da će odluka o ovogodišnjoj nagradi biti „konzervativnija“.

via B92 – Tehnopolis – Internet – Nobelova nagrada za internet.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti