Međunarodna nedelja pevanja u NS-u

Prva međunarodna nedelja pevanja “Kantat Novi Sad” biće održana od 22. do 28. avgusta 2011. godine u Novom Sadu, saopštili su predstavnici Muzičke omladine Novog Sada (MONS).

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, održavanje manifestacije zvanično su podržali evropska asocijacija omladinskih horova „Europa Cantat“ i Grad Novi Sad, a projektom je planirano učešće između 350 i 500 pevača.

Organizator manifestacije je Muzička omladina Novog Sada, u saradnji s Gradskim većem Novog Sada i Centralno-istočnim evropskim centrom „Europa Cantat“.

Uz novosadsku, u 2011. godini nedelje pevanja će biti održane i u Danskoj, Španiji, Francuskoj i Italiji.

Najavljeno je da će prva međunarodna nedelja pevanja u Novom Sadu imati pet radionica, na kojima će biti proučavane evropska, američka, šou, južnoslovenska i muzika kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Andrej Bursać izrazio je veliko zadovoljstvo što Novi Sad ima takav događaj u organizaciji „Europe Cantate“, jer je ta federacija omladinskih horova nastala 1963. godine s idejom da po okončanju Drugog svetskog rata promoviše mir putem muzike.

“Ponosan sam što ćemo putem muzike dovesti Evropu u Novi Sad. Ovo je i veliki korak ka evropskim vrednostima, jer je u pitanju konkretan događaj na kojem 42 zemlje članice „Europa Cantate“ dele te vrednosti”, rekao je Bursać.

Direktor MONS-a Milan Radulović rekao je da je sa zadovoljstvom prihvaćena inicijativa da nedelja pevanja bude održana u Novom Sadu, jer je osnovna ideja manifestacije da promoviše istinske vrednosti u muzici i populariše muziku u najširim slojevima stanovništva.

Menadžerka programa “Kantat Novi Sad” Larisa Inić najavila je da će u junu 2011. godine u Novom Sadu s Udruženjem građana “Ljubav, vera, nada” i Školom za obrazovanje dece sa posebnim potrebama “Milan Petrović” biti organizovan i projekat “Srca u harmoniji“, posvećen inkluzivnim horovima i osobama s invaliditetom.

Prema njenim rečima, u saradnji s dirigentom hora Ison Miodragom Blizancem, Kantat Novi Sad će tih dana ugostiti još dva inkluzivna hora, a nakon radionica učesnici će održati i zajednički koncert.

“Radionica će biti jedistvena po robotima koji sviraju akustične instrumente, po uputstvima dobijenim preko optičkih i svetlosnih senzora, čime će učešće u horu biti omogućeno i osobama sa težim oblicima invaliditeta”, rekla je Larisa Inić.

via B92 – Kultura – Vesti – Međunarodna nedelja pevanja u NS-u.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti