Bjela režira sagu o fudbalerima

Autor: V. Đurić Đura | Foto: s. đalić | 01.12.2009. – 05:00 izmena 10:02

Dragan Bjelogrlić pokrenuo je projekat „Montevideo, Bog te video” koji obuhvata film iz dva dela, televizijsku seriju, dokumentarni film, knjigu, monografiju, izložbu i niz pratećih događaja koji su posvećeni priči o junacima prvog svetskog fudbalskog prvenstva u Urugvaju, članovima reprezentacije Jugoslavije iz 1930. godine.

Produkciju filma i serije zajedno rade „Intermedia network” i „Kobra film”, a ovim projektom obeležava se osamdesetogodišnjica najvećeg uspeha jugoslovenskog i srpskog fudbala – osvajanje trećeg mesta na Mondijalu u Montevideu. Premijera prvog dela filma pod nazivom „Kad je fudbal bio mlad” planirana je za maj, kada će reprezentacija Srbije krenuti na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, i biće održana na nekoliko velikih fudbalskih stadiona. Drugi deo filma „Montevideo, Bog te video” biće prikazan na jesen iduće godine.

Realizacija multimedijalnog projekta počinje snimanjem filma i TV serije, a inspiracija za rad na projektu bila je knjiga „Montevideo, Bog te video” autora Vladimir Stanković, jednog od naših najpoznatijih sportskih novinara.

– Drago mi je da je priča iz mog dokumentarnog romana postala podloga filma i serije o našim fudbalerima iz 1930. Učinilo mi se kada sam ga pisao da se u njemu obrađuje nešto zaista veličanstveno, jedan veliki trenutak srpske istorije kada su naši fudbaleri postigli neverovatan uspeh na prvom svetskom fudbalskom prvenstvu. Oni su putovali brodom, dve nedelje do Urugvaja, trenirali na palubi i, konačno, osvojili treće mesto. Među njima su bili markantne figure, fudbaleri Blagoje – Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić Tirke, koji su kasnije opravdano postali fudbalske legende – rekao je juče na promocije serije Vladimir Stanković.

Kada je direktor projekta Zvonimir Šimunec pročitao roman, došao je na ideju da se od njega naprave film i serija.

– U pitanju je jedan zaista neuobičajen pokušaj da se publici prikaže epoha tridesetih godina prošlog veka kada je Srbija zaista bila gospodska zemlja. Zaista je projekat za sada svuda naišao na odličan prijem, od podrške predsednika Borisa Tadića i ministra Ivice Dačića do čelnika brojnih sportskih saveza. Srđan Dragojević je napravio odličan scenario za film i seriju, a rediteljskog posla se prihvatio doajen srpskog glumišta Dragan Bjelogrlić – rekao je Šimunec.

Dragan Bjelogrlić je i koproducent pomenutog projekta.

– Dugo se bavim glumom, a petnaestak godina se bavim i producentskim poslom. Oduvek sam želeo da se prihvatim rediteljskog posla, ali sam godinama čekao pravi projekat. Sada se nekako sve sklopilo sa projektom „Montevideo, Bog te video” i prihvatio sam se režije. Čeka nas veliki posao.

Počeli smo ovih dana sa snimanjem nekih fudbalskih scena na posebno za ovu priliku izgrađenom stadionu i imali smo zaista sreće sa vremenom. Srpski fudbaleri su 1930. napravili pravi podvig, i želeo bih da posle našeg filma toga svi postanu svesni – rekao je Bjelogrlić.

via Blic Online | Zabava | Bjela režira sagu o fudbalerima /video/.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti