Bilja Krstić 18. septembra u SC

Etno sastav “Bistrik” i Bilja Krstić nastupiće na koncertu “Miris baštine” sa gostima iz Makedonije i sa ostrva Sardinija 18. septembra u beogradskom Sava centru.

“Skloni smo da zaboravljamo našu narodnu umetnost i već sredinom prošlog veka ona je potisnuta kao manje vredna ili prosta. Ovo je prilika da slušaoci čuju svu lepotu autentičnih napeva koji predstavljaju bogat kolorit Srbije i Balkana”, rekla je Biljana
Krstić.

Koncert u Sava centru, Krstićeva je najavila kao “školski čas na kome će se publika upoznati sa starim napevima i modernim vokalnim i instrumentalnim aranžmanima, koje rade etnomuzikolozi i muzičari orkestra ‘Bistrik'”.

Krstićeva i “Bistrik” su saopštili da će im gosti biti vokalna grupa sa Sardinije “Tenori di Bitti”, koja neguju specifično pevanje zvučno blisko srpskoj tradiciji, a u Sava centru je planirano da sa ženskom postavom “Bistrika” zajednički a capella” izvedu pesmu “Devojka se suncu zamerila”.

Pevanje tenora iz Sardinije je jedno od najstarijih načina polifonog pevanja u Mediteranu, vuče korene stare preko 3.000 godina, i stavljeno je pod zaštitu UNESCO-a u kategoriji glasovne zaostavštine.

Drugi gosti biće etno grupa “Baklava” iz Makedonije, koju čine ženski vokal, dva žičana i jedan udarački instrument.

via B92 – Kultura – Vesti – Bilja Krstić 18. septembra u SC.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti