BG Jazz festival od 28. oktobra

Beogradski jazz festival, 26. po redu, pod sloganom “Jazz seduction”, biće održan 28. do 31. oktobra u Beogradu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Prema rečima umetničkog direktora najstarijeg džez festivala u Srbiji Vojislava Pantića, ovogodišnji festival imaće raznovrstan muzički program, u kome će, osim džeza, biti zastupljeni i elemetni klasične muzike, elektronike i rokenrola.

“Najveća zvezda svakako će biti džez umetnik iz Amerike Wayne Shorter, koji će nastupiti na otvaranju, a osim pojedinaca, na festivalu će nastupiti i četiri džez grupe, dok nam po prvi put u goste dolazi i nacionalni džez orkestar iz Francuske”, objasnio je Pantić.

Proces vraćanja popularnosti džez festivalu i toj vrsti muzike koji traje od 2005. godine, dao je dobre rezultate prošle godine, a program ovogodišnjeg festivala sigurno će “zavesti” publiku i naterati je da razmišlja o džezu, rekao je urednik programa Doma omladine Dragan Ambrozić.

Muzičar i učesnik festivala Kornelije Kovač istakao je da je prvi put na tom festivalu nastupio sa “Korni” grupom daleke 1972. godine.

“Drago mi je što ću posle toliko godina opet nastupati na ovom festivalu i sa ekipom mlađih muzičara izvesti muziku koju sam stvarao godinama”, rekao je Kovač.

Koncerti učesnika džez festivala, koji dolaze iz Evrope i Amerike, održavaće u salama Doma omladine, Doma sindikata centru “Sava” i na Kolarcu.

Na festivalu će nastupiti i legenda jazz kontrabasa Charlie Haden, koji obeležava 25. rođendan svog najuspešnijeg sastava Quartet West, kao i trubač Enrico Rava (najbolji jazz umetnik u Evropi 2009. po mišljenju kritike), Orchestre National De Jazz (najbolji jazz album u Francuskoj), kao i Jason Moran i njegov trio.

U ponoćnom programu, koji je koncipiran za nešto mlađu publiku – natupiće soul-jazz pevačica Alice Russell, brazilske funk legende Azymuth, i holandski producentski i DJ kolektiv Kraak & Smaak.

KOMPLETAN PROGRAM I SATNICA FESTIVALA

Četvrtak, 28.10.2010.

Sava Centar – Giants
19:30 Rigmor Gustafsson & radio.string.quartet.vienna (Švedska/Austrija)
21:30 Wayne Shorter Quartet (SAD)

Dom omladine Beograda – Hot & Tasty
23:00 Pannonia Project (Srbija)
Kraak & Smaak LIVE (Holandija)

Petak, 29.10.2010.

Dom sindikata – Legends Revisited
19:30 Kornelije Kovač: „Fusnota 7 +“ (Srbija)
Gost: Aleksandra Kovač
21:30 Charlie Haden Quartet West (SAD)

Dom omladine Beograda – Funky Smiles
23:00 Zerkman Big Bang (Srbija)
Azymuth (Brazil)

Subota, 30.10.2010.

Kolarac – Lessons In Style
19:30 Enrico Rava New Quintet (Italija)
21:30 Orchestre National De Jazz: „Around Robert Wyatt“ (Francuska)

Dom omladine Beograda – Ladies Night
23:00 Sinne Eeg (Danska)
Alice Russell (Velika Britanija)

Nedelja, 31.10.2010.

Dom omladine Beograda – Evolution
19:30 Uvodni koncert biće naknadno najavljen
Jason Moran & The Bandwagon (SAD)
Magnus Lindgren: „Batucada Jazz“ (Švedska)

[youtube coJzmtXJF5I nolink]

via B92 – Kultura – Vesti – BG Jazz festival od 28. oktobra.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti