7. festival Balkanima od 5. oktobra

Sedmi Evropski festival animiranog filma Balkanima biće održan od 5. do 9. oktobra u Domu kulture “Studentski grad” najavljeno je na konferenciji za novinare u Filmskom centru Srbije.

Od pristiglih 365 filmova selekciona komisija izabrala je 75 za takmičarski program. Članovi komisije bili su filmski teoretičar Miroljub Stojanović, animator Snežana Njegovanović i karikaturista Dragutin Gane Milanović. Odluku o nagradama doneće žiri čiji je predsednik Božidar Zečević, a članovi Igor Parsel (Slovenija) i Vuk Jevremović (Nemačka).

U pratećem programu biće priređen omaž austrijskoj animaciji, sa izložbom i projekcijom filmova. Van konkurencije biće prikazana dva domaća dugometražna animirana filma (“Film noar” i “Edit i ja”), ostvarenja pet studentskih škola animacije, panorama evropskog filma, kao i animirani filmovi iz Gruzije i Turske.

U Galeriji “Studentskog grada” biće postavljene izložbe karikatura Predraga Koraksića i crteža Borivoja Dovnikovića (Hrvatska). 
U posebnom programu biće prikazan izbor ostvarenja koji su sačinile članice Evropske asocijacije za animirani film “Cartoon”. 
Balkanima očekuje goste iz Nemačke, Mađarske, Estonije, Rusije, kao i više balkanskih zemalja.

Osnivač i umetnički direktor Balkanime Nikola Majdak požalio se na odnos Ministarstva kulture Srbije koje ni ove godine nije odobrilo sredstva za taj, kako je rekao, najpotcenjeniji festival u našoj zemlji.

Direktor festivala Miodrag Milošević izjavio je da je Grad Beograd dao 350.00 dinara, pomogli su Austrijski kulturni forum i donatori, novac za Gran pri obezbediće opština Novi Beograd, a za organizaciju i smeštaj gostiju stara se Dom kulture “Studentski grad”, gde je on takođe direktor.

“U krizna vremena uvek prvo strada kultura, ali ja sam optimista da ćemo i ove godine prirediti dobar program”, rekao je Milošević. On je podsetio da je velika sala Doma kulture, sa 370 mesta, na projekcijama Balkanime uvek prepuna.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

via B92 – Kultura – Vesti – 7. festival Balkanima od 5. oktobra.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti